ANMÄLAN

Milen på 60 minuter

Vad hände vecka 1
Vad hände vecka 2

Innehåll och förutsättningar: Programmet är anpassat för dig som inte har tränat regelbundet, men har viss vana av att jogga. Vi tränar tre gånger i veckan där löpningen står för två av passen, men de första sju veckorna har stora inslag av raska promenader. Lagom till vårens ankomst kommer det att bli allt mer jogg och allt mindre gång.

Om vintern slår till kan man med fördel flytta de snabbare passen inomhus. Sätt lite lutning (+1) på löpbandet och följ de ursprungliga instruktionerna. Det går också att byta löpning mot en annan träningsform. Men i första hand försöker vi utföra allt ute. Låga temperaturer ska inte vara något hinder, åtminstone ner mot minus tio. Is och modd däremot är klara anledningar till att fly under tak.


Vecka 3, 15-21 januari


Välkommen till den tredje träningsveckan av 18 med målet att springa milen på en timme. Den är upplagd utifrån att du har tränat oregelbundet under de senaste månaderna. Om du tvärtom har hållit igång med ett par, tre träningspass i veckan kan du snegla på 50-minutersprogrammet och byta ut helgens powerwalk mot 30 minuters löpning – se nedan.

På måndagen värmer vi upp med att gå. Börja helst i normal promenadtakt och stegra sen till en högre fart mot powerwalking under en kvart. Då ska du ha fått upp lite flås och kan växla till jogg i 18 till 20 minuter. De första joggminuterna ska gå riktigt långsamt, långt över de 6:00/km som vi siktar på att hålla tävlingsdagen den 5 maj. Försök hålla samma tempo hela vägen tills det är dags att pusta ut med fem till åtta minuters promenad tillbaka till startpunkten.

Ägna torsdagen åt någon annan form av träning med hög puls i 25 minuter. Crosstrainer och cykel (spinning) är de former som kommer närmast löpning. Men passa på om vintern skänker möjligheten att åka skidor eller skridskor eller ta dig till simhallen.

I det här första skedet springer vi inte på helgerna, utan nyttjar veckans sista träning till att vara ute så länge som möjligt. Denna tredje vecka siktar vi igen på 45 minuter där gången blir allt raskare. Den som har sprungit regelbundet ett par gånger i veckan under hösten och början på vintern kan byta ut promenaden mot 30 minuter löpning i mycket lugn takt.

Sammanfattning av tredje veckan:


Mån: 15 minuter rask gång, 18 – 20 min jogg, 5-8 min promenad

Tor: Alternativ träning i 25 minuter med hög puls, gärna crosstrainer eller spinning. Nu under vintern kan längdskidor eller skridskor också vara goda alternativ.

Lör: 45 minuter rask gång alternativt 30 minuter löpning i mycket lugn takt.
Vecka 2, 8-14 januari


Välkommen till den andra träningsveckan av 18 med målet att springa milen på en timme. Den är upplagd utifrån att du har tränat oregelbundet under de senaste månaderna. Om du tvärtom har hållit igång med ett par, tre träningspass i veckan kan du snegla på 50-minutersprogrammet och byta ut helgens powerwalk mot 30 minuters löpning – se nedan.

På måndagen värmer vi upp med att gå. Börja helst i normal promenadtakt och stegra sen till en högre fart mot powerwalking under en kvart. Då ska du ha fått upp lite flås och kan växla till jogg i 15 till 18 minuter. De första joggminuterna ska gå riktigt långsamt, långt över de 6:00/km som vi siktar på att hålla tävlingsdagen den 5 maj. Försök hålla samma tempo hela vägen tills det är dags att pusta ut med fem till åtta minuters promenad tillbaka till startpunkten.

Ägna torsdagen åt någon annan form av träning med hög puls i 20 till 25 minuter. Crosstrainer och cykel (spinning) är de former som kommer närmast löpning. Men passa på om vintern skänker möjligheten att åka skidor eller skridskor eller ta dig till simhallen.

I det här första skedet springer vi inte på helgerna, utan nyttjar veckans sista träning till att vara ute så länge som möjligt. Denna andra vecka siktar vi på 45 minuter där gången blir allt raskare. Den som har sprungit regelbundet ett par gånger i veckan under hösten och början på vintern kan byta ut promenaden mot 30 minuter löpning i mycket lugn takt.

Sammanfattning av andra veckan:


Mån: 15 minuter rask gång, 15 – 18 min jogg, 5-8 min promenad

Tor: Alternativ träning i 20-25 minuter med hög puls, gärna crosstrainer eller spinning. Nu under vintern kan längdskidor eller skridskor också vara goda alternativ.

Lör: 45 minuter rask gång alternativt 30 minuter löpning i mycket lugn takt.
Vecka 1, 1-7 januari


Välkommen till din första träningsvecka av 18 med målet att springa milen på en timme. Den är upplagd utifrån att du har tränat oregelbundet under de senaste månaderna. Om du tvärtom har hållit igång med ett par, tre träningspass i veckan kan du snegla på 50-minutersprogrammet och byta ut helgens powerwalk mot 25 minuters löpning – se nedan.

På vårt allra första pass, på nyårsdagen, värmer vi upp med att gå. Börja helst i normal promenadtakt och stegra sen till en högre fart mot powerwalking under en kvart. Då ska du ha fått upp lite flås och kan växla till jogg i tolv till femton minuter. OBS! alla våra program bygger på progressivitet. Det innebär att man försöker hålla en mycket låg och kontrollerad fart i början, som gradvis ökar, om man har krafter till det. De första joggminuterna ska därför gå riktigt långsamt, långt över de 6:00/km som vi siktar på att hålla tävlingsdagen den 5 maj.

Ägna torsdagen åt någon annan form av träning med hög puls i cirka 20 minuter. Crosstrainer och cykel (spinning vintertid) är de former som kommer närmast löpning. Men passa på om vintern skänker möjligheten att åka skidor eller skridskor eller ta dig till simhallen.

I det här första skedet springer vi inte på helgerna, utan nyttjar veckans sista träning till att vara ute så länge som möjligt. Denna första vecka siktar vi på 40 minuter där gången blir allt raskare. Den som har sprungit regelbundet ett par gånger i veckan under hösten och början på vintern kan byta ut promenaden mot 25 minuter löpning i mycket lugn takt.

Sammanfattning av första veckan:


Mån: 15 minuter rask gång, 12 – 15 min jogg, 5-8 min promenad

Tor: Alternativ träning i 20 minuter med hög puls, gärna crosstrainer eller spinning. Nu under vintern kan längdskidor eller skridskor också vara goda alternativ.

Lör: 40 minuter rask gång alternativt 25 minuter löpning i mycket lugn takt.